Hvordan fungerer en varmepumpe?

Få en forklaring på hvordan naturens egne varmekilder kan anvendes til opvarmning af din boligEn varmepumpe er et varmeanlæg, der optager varmeenergi fra varmekilder med et lavt temperaturniveau, f.eks. vand, jord og luft. Varmepumpen udnytter således solens energi, der er lagret i naturens varmekilder. I et lukket kredssystem med et kølemiddel og en kompressor omsættes varmen til et højere temperaturniveau, som overføres til huset og anvendes til opvarmningsformål.


En varmepumpe består grundlæggende af 4 dele
En varmepumpe består grundlæggende af 4 dele:

  • En fordamper til at optage varmen
  • En kondensator til at afgive varmen
  • En kompressor til at hæve temperaturen
  • En termoventil til at regulere mængden af kølemiddel

​​​​​​​
Kontakt vores tekniske konsulenter på
​​​​​​​
info@biovarme.dk
eller 65 994 995Hvordan virker varmepumpen?

I fordamperen optager varmepumpen energi fra omgivelserne. Energien får kølemidlet til at koge og fordampe. Når dampen herefter presses sammen inde i kompressoren, hæves trykket og temperaturen stiger. Kølemidlet afgiver herefter varmen i kondensatoren, hvor kølemidlet afkøles og igen bliver til væske, der løber gennem termoventilen og tilbage til fordamperen. Herefter starter processen forfra. I kondensatoren overføres varmen fra kølemidlet til husets varmefordelingssystem, enten i form af et vandbåret centralvarmeanlæg eller som luftvarme, der kan blæses ind i huset som varm luft.

Forhold mellem optaget og afgivet energi - de såkaldte COP- og SCOP-værdier

For at drive varmepumpens kompressor skal der tilføres drivenergi, normalt i form af el. Afhængig af temperaturniveauet på varmekilden, og det ønskede temperaturniveau på den leverede varmeenergi, vil mængden af den leverede varmeenergi typisk være 2 - 5 gange større end den tilførte drivenergi. Forholdet mellem optaget og afgivet energi kaldes for varmepumpens effektfaktor eller COP-værdi og SCOP-værdi.

Du kan læse mere om COP- og SCOP-værdierne her

Har du brug for rådgivning?
Giv os et kald eller skriv til Jørgen S. Hansen på